Geschiedenis

De geschiedenis.
Tourclub Sas van Gent werd opgericht in 1974 door Gerrit Bijvank en Geert Schoonen die hun hobby, toerfietsen, graag in club verband wilden uitoefenen.
De club werd toen der tijd gesponsord door de gebroeders Inghels van de plaatselijke fietsenhandel.
Het clublokaal was gevestigd in het wijkcentrum "Sint Albert". Na verloop van de jaren is de sponsoring overgenomen door schoonmaakbedrijf Peters. Henk was een ex-beroepsrenner van boven de rivieren, die tijdens het rijden van vele wedstrijden in het Zuiden des lands en België zo gecharmeerd was geraakt van de relatieve rust in het Zeeuws-Vlaamse land. Met zijn wielerervaring leek het hem een goed en lucratief idee om enige naamsbekendheid te krijgen door de naam van zijn schoonmaakbedrijf op de wielershirts te zetten. Het was hem zo goed bevallen dat hij vele jaren hoofdsponsor is geweest.
Door de jaren heen is ook het clublokaal veranderd, tegenwoordig is het clublokaal van de Tourclub café Reseda.

De activiteiten.

Toeren.
De naam tourclub zegt het al, het toeren in clubverband is altijd de ‘core business’ geweest. Dit toerfietsen gebeurt voornamelijk in NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie) verband. Verenigingen die aangesloten zijn bij de NTFU organiseren regelmatig toertochten, die weer openstaan voor andere clubs en individuele deelnemers. Het fietsen bij de NTFU heeft het grote voordeel dat iedereen tijdens de georganiseerde tochten verzekerd is. Elk jaar krijgen de leden in het begin van het jaar een zeer uitgebreide kalender “TEP” (Fiets Evenementen Programma) genaamd toegestuurd. Verder krijgen alle NTFU leden 6 maal per jaar het blad Fietsmagazine.

Trainingsritten.
De tourclub organiseert gedurende de zomertijd op dinsdag- en donderdagavond trainingsritten. Deze ritten gaan over de vaste route van het “zomerrondje”, de afstand van dit vaste rondje is ongeveer 50 km. Omdat het een vast rondje is kunnen de leden op diverse momenten aanhaken. Het vertrek is altijd vanaf het Rabobank gebouw om 18.30 uur.
Ook in de winter worden er trainingsritten verreden. Echter niet meer op dinsdag- en donderdagavond maar op zondagochtend. Nu is het vertrek ook vanaf de Rabobank, de vertrektijd is dan echter 9.30 uur. De afstand is net als het “zomerrondje” ongeveer 50 km. Het “winterrondje” is eveneens een vastgesteld rondje waar je op diverse momenten kunt aanhaken.
Ook op zaterdagen is de Tourclub actief. Dan staan er vaker langere ritten op de planning. Dit kan variëren tussen de 80 en 120 km.
In de winterperiode zijn we vaker in de bossen te vinden op de mountainbike of cyclocrossfiets en wordt er, zolang het verantwoord is, iedere zondag op de weg gefietst.

Sterrittencompetitie.
Ieder jaar nemen we deel aan de ‘sterrittencompetitie’, dit betekent dat gedurende een paar zomermanden er door verschillende clubs uit heel Zeeuws-Vlaanderen en België een zogeheten competitie wordt verreden. Het is de bedoeling dan een vooraf door het bestuur vastgestelde afstand te rijden en dan een stempel te halen in het clublokaal van de organiserende club.
De stand wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid deelnemers per club.
Deze competitie wordt georganiseerd door de NTFU.

Klassiekers.
Binnen de Tourclub zijn er ook diverse leden die internationale (prof)klassiekers fietsen. Dit zijn veelal tochten en cyclo’s in Europa. De meeste van deze ritten zijn dan ook te vinden in bijvoorbeeld België, Frankrijk, Italië, Zwitserland en emkele in Nederland.

De bergen.
Diverse leden binnen onze vereniging die het vlakke land een beetje moe zijn gaan geregeld ‘s  zomers en ‘s winters steevast de bergen opzoeken. Dat kan natuurlijk in Limburg maar ook elders in Europa. Voorbeelden van cyclo’s zijn "La Marmotte" (Frankrijk), “Maratona dles Dolomites” (Italië) en de “Grand Fondo Eddy Merckx” (België).
Een cyclo is een tocht die op tijd gereden wordt en diverse beklimmingen van cols bevat. Uiteraard hoef je niet voor een tijd te gaan om van en mooie tocht te genieten, maar het is natuurlijk wel leuk om een competitie element in te bouwen.

Clubkampioenschappen.                                                                             
Binnen de Tourclub worden er elk jaar een tweetal clubkampioenen gehuldigd. Dit zijn de  zomer- en winter clubkampioen. Dit is een competitie tussen de leden van Tourclub Sas van Gent onderling. Het lid dat in deze periode de meeste kilometers (stempels in het toerfiets boekje) heeft gereden kampioen wordt.
Om kampioen te worden zijn er enkele regels!
Er mogen GEEN meerdere ritten op een dag gereden worden.
Meerdaagse toertochten tellen NIET mee en er mogen maximaal 10 ritten buiten het vastgestelde tourritten programma, dat door het bestuur van de Tourclub is samengesteld, gereden worden.
De zomerkampioenen van de laatste jaren rijden dan ook tussen de 8 en 10.000 kilometer.
Voor de winterkampioenen is de totaal afstand uiteraard minder omdat de tochten in de bossen en velden vaak kort maar hevig zijn.
De regels voor het winter kilometer kampioenschap zijn een stuk simpeler.
Winterkampioen kun je worden als je in de periode vanaf 1 oktober tot aan de openingstocht de meeste kilometers hebt gefietst in het veld.
In het klassement tellen dus alle mountainbiketochten tellen mee, dus geen ritten op de weg!
Het maakt verder ook niet uit waar er gereden wordt als het maar in het veld is, maar ook een trainingsrit van de club in het veld telt mee.

De bergen.
Diverse leden binnen onze vereniging die het vlakke land een beetje moe zijn gaan geregeld ‘s  zomers en ‘s winters steevast de bergen opzoeken. Dat kan natuurlijk in Limburg maar ook elders in Europa. Voorbeelden van cyclo’s zijn "La Marmotte" (Frankrijk), “Maratona dles Dolomites” (Italië) en de “Grand Fondo Eddy Merckx” (België).
Een cyclo is een tocht die op tijd gereden wordt en diverse beklimmingen van cols bevat. Uiteraard hoef je niet voor een tijd te gaan om van en mooie tocht te genieten, maar het is natuurlijk wel leuk om een competitie element in te bouwen.

Veldtoertocht.
Elk jaar sluit Tourclub Sas van Gent het (weg)seizoen af met de traditionele Veldtoertocht. Deze wordt verreden op de zondag dat de wintertijd begint. Sinds jaar en dag hebben wij voor deze tocht een trouwe hoofdsponsor, namelijk Cargill uit Sas van Gent.
Het mooie van de veldtoertocht is dat het parcours altijd goed berijdbaar is, zelfs al het de dagen voordien hevig heeft geregend.
Hieraan doen rijders mee uit de gehele regio, jaarlijks nemen er tussen de 300 en 500 rijders deel.

Nevenactiviteiten.                                                                                  
Zoals gezegd is het toerfietsen de hoofdmoot van de vereniging.
Leden van de Tourclub nemen in de winter deel aan enkele rollenbank wedstrijden en veldritten in de regio.
Verder worden er uitstapjes, fietsweekend en feestavonden georganiseerd.